Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 17 november

/

Annons
För hundra år sedan, den 17 november 1905, föddes Astrid, dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg av Danmark. Hon kom att bli en av de mest älskade kungligheterna i såväl Sverige som Belgien.
I november 1926 gifte hon sig med den belgiske kronprinsen Leopold och blev snabbt mycket populär i sitt nya hemland. Till skillnad från många andra kungligheter var Astrid folklig, öppenhjärtig och glad. Hon engagerade sig också för att ge barnen i de belgiska kolonierna en bättre tillvaro.
År 1934 blev hon drottning av Belgien i samband med sin mans trontillträde. Paret hade då tre barn, Joséphine-Charlotte, sedermera storhertiginna av Luxemburg, Baudouin, belgisk kung fram till 1993 och Albert, den nuvarande kungen i Belgien.
Redan 1935 avled Astrid. Hon dödades i en bilolycka i Schweiz under en semesterresa. Leopold och Astrid var på väg mellan Luzern och Küssnacht när kungen tappade kontrollen över parets Packard och körde rakt in i ett päronträd.
Leopold undkom nästan utan blessyrer, men Astrid skadades svårt och dog i hans famn.
På platsen där Astrid förolyckades finns i dag ett katolskt kapell, Astrid-Kapelle, en minnessten och stubben efter päronträdet.
I nästan varje belgisk stad finns en gata, ett torg eller en park uppkallad efter drottning Astrid.
För fem år sedan, den 17 november 2000, besökte president Bill Clinton Vietnam. I ett direktsänt tv-tal förklarade Clinton att USA inte längre ser Vietnam som en fiende utan som en samarbetspartner.
Han konstaterade att Vietnam gjort "enorma uppoffringar" under kriget 1959-1975 som skördade tre miljoner vietnamesers liv. (PM)

Mer läsning

Annons