Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 17 sept

Annons
För fyrahundra år sedan, den 17 september 1605, räddade den baltiske adelsmannen Henrik Wrede livet på kung Karl IX. Detta skedde vid Kirkholm, två mil sydost om Riga i Lettland.
Karl IX hade startat krig mot Polen för att erövra Livland, dagens Lettland, som vid den här tiden behärskades av Polen och kung Sigismund. Sigismund var Johan III:s son och såg sig som legitim kung av Sverige. Det var också ett skäl för Karl IX att kriga mot polackerna.
Vid Kirkholm kom det till batalj. Trots att svenskarna var fler var oddsen inte särskilt gynnsamma, eftersom polackerna hade ett starkare rytteri.
Karl IX slogs med stor tapperhet, som det heter i historieböckerna, men hans häst dödades och det var då Henrik Wrede skyndade till och erbjöd kungen sin häst i stället.
Kort därpå blev Wrede nedhuggen av polska ryttare. Karl IX kunde emellertid sätta sig i säkerhet.
Slaget vid Kirkholm blev ett försmädligt nederlag för svenskarna. Själva kriget vann Sverige så småningom.
För tio år sedan, den 17 september 1995, hölls det första svenska valet till EU-parlamentet. Det blev en katastrof för socialdemokraterna och valdeltagandet var mycket lågt, endast 41,6 procent.
Samtidigt sa 70 procent av befolkningen i Storuman nej till slutförvaring av svenskt kärnavfall i sitt granitberg.
Folkomröstningen hölls i samband med EU-valet.
Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, tvingades fortsätta jakten på en kommun som var villig att ta emot atomsoporna. Fem olika orter var aktuella. Längst hade man kommit i Malå, Västerbotten, där en förstudie inleddes våren 1994. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons