Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 juli

Annons
För åttio år sedan, den 18 juli 1925, kom det första bandet av "Mein Kampf" ut. Författaren var Adolf Hitler och boken hade han skrivit under sin fängelsetid i Landsberg i Bayern.
Hitler hade velat kalla boken för "Fyra och ett halvt års kamp mot lögn, dumhet och feghet", men förlagschefen tycke att titeln "Mein Kampf" var mer säljande.
Boken var på 400 sidor och en redaktör på en antisemitisk tidning i Bayern hade hjälpt Hitler med formuleringarna. Något större litterärt värde hade förstås inte volymen.
I "Mein Kampf" återges Hitlers fanatiska antisemitism och hans maktanspråk. Han drömmer om en "rasren" nationalistisk tysk stat och han framlägger också krav på en obegränsad tysk expansion i öst.
Boken fick ett svalt mottagande, men kom efterhand, i takt med nazismens expansion, att bli en storsäljare.
För fem år sedan, den 18 juli 2000, fastslog Högsta domstolen att livstidsdomarna mot de tre dömda för polismorden i Malexander skulle gälla. HD beslöt att inte ta upp hovrättens dom till prövning.
Och för fyrtiofem år sedan, den 18 juli 1960, hamnade snyftaren "I'm sorry" med Brenda Lee överst på USA-toppen. Där skulle den stanna i fyra veckor. (PM)

Mer läsning

Annons