Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 juni

/

Annons
För 850 år sedan, den 18 juni 1155, kröntes Fredrik I Barbarossa (rödskägg) till tysk-romersk kejsare av påven Eugenius III i Rom. Därmed härskade han över större delen av centrala Europa, även om många av de lokala furstarna var i opposition mot honom.
De norditalienska städerna med Milano i spetsen ville inte erkänna honom. Milano intogs av Barbarossas armé och förstördes.
Värre blev det sedan när han ansåg sig vara kejsare även över påvestaten. Vid påvevalet 1159 utsåg han därför en motpåve till den legitimt valde påven. Som resultat blev han därför bannlyst, vilket inte tycktes bekomma honom särskilt mycket.
I upprepade krigståg mot Rom försökte han erövra påvestaten utan att lyckas. År 1176 besegrades han i ett slag utanför Milano och tvingades försona sig med påven och ge de italienska städerna en viss självständighet.
Fredrik Barbarossa, som var en stor och ståtlig person, engagerade sig sedan i det tredje korståget. Under marschen genom Mindre Asien mot Jerusalem drunknade han i floden Salef den 10 juni 1190.
Den 18 juni är också dagen när Napoleon mötte sitt Waterloo. Det skedde för 190 år sedan, år 1815. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons