Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 mars

Annons
För sjuttiofem år sedan, den 18 mars 1930, upptäcktes planeten Pluto av amerikanen Clyde Tombaugh. Det kom inte som någon större överraskning, eftersom astronomer redan konstaterat att en planet borde finnas utanför Neptunus och påverka dess bana.
Planeten fick sitt namn efter den antika mytologins dödsgud Pluto(n), bror till Jupiter och Neptunus.
Pluto är en mycket liten planet, inte mycket större än vår måne.
1978 upptäcktes att Pluto hade en måne som var nästan lika stor som planeten själv. I själva verket tycktes det vara fråga om en dubbelplanet. Månen fick namnet Charon efter dödsrikets färjkarl.
Senare forskning har visat att medan Pluto består huvudsakligen av sten tycks Charon mest vara en jättelik isklump. Vissa astronomer anser också att Pluto är så liten att den inte ska betraktas som en riktig planet.
För fyrtio år sedan, den 18 mars 1965, gjorde kosmonauten Aleksej Leonov historiens första rymdpromenad. Under tolv minuter befann han sig utanför sin rymdfarkost "Voschod 2".
Tio år senare förde Leonov befälet över den Sojuz-raket som dockade med ett amerikanskt Apollo-skepp.
För tio år sedan, den 18 mars 1995, gifte sig den 31-åriga spanska prinsessan Elena med den jämnårige Jaime de Marichalar y Saenez Tejada, son till greve de Ripalda. I samband med bröllopet utnämndes han till hertig av Lugo.
Paret har en son, Felipe, född 1998, och en dotter, Victoria, född 2000. De är nummer tre och fyra i den spanska tronföljdsordningen. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons