Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 november

/

Annons
För hundra år sedan, den 18 november 1905, fick Norge en ny kung. Då valde nämligen stortinget den danske prinsen Carl till ny kung och han bytte raskt namn till Haakon, med ordningsnumret VII.
Valet av en dansk prins kom sedan kung Oscar II vägrat att låta någon av sina söner bli norsk kung.
Haakon VII blev ett lyckat val. Han följde strikt parlamentarismen och han stärkte det nordiska samarbetet. Tack vare honom kunde det gamla grollet mellan Norge och Sverige snart glömmas.
Vid det tyska överfallet på Norge 1940 vägrade han blankt att abdikera och flydde raskt till Storbritannien för att därifrån leda den norska exilregeringen. Han blev symbol för den norska motståndsviljan och hälsades med stort jubel när han återvände i juni 1945.
Han var gift med dottern till kung Edward VII av Storbritannien och hade med henne sonen Olav, sedermera kung Olav V. Haakon VII avled 1957.
För sextiofem år sedan, den 19 november 1940, skälldes den italienske utrikesministern Galeazzo Ciano ut av Tysklands diktator Adolf Hitler vid ett möte i Obersalzberg. Skälet var Italiens överfall på Grekland, som förutom att det gick käpprakt åt skogen inte hade meddelats Hitler innan det sattes igång.
Hitler hade inte haft några planer på ett krig med Grekland, men på våren 1941 blev han ändå tvungen att sätta in tyska trupper för att hjälpa italienarna. (PM)

Mer läsning

Annons