Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 oktober

Annons
För 320 år sedan, den 18 oktober 1685, drog den franske kungen Ludvig XIV tillbaka det så kallade ediktet i Nantes som hade givit protestanterna religionsfrihet i Frankrike. Ediktet i Nantes hade 1598 utfärdats av Henrik IV av Frankrike.
Den enväldige Ludvig XIV, även kallad solkungen, ansåg att fransmännen skulle vara goda katoliker och ogillade hugenotterna, som de franska protestanterna kallades.
Beslutet att upphäva ediktet i Nantes gav katastrofala följder för Frankrikes ekonomi. Över 400 000 hugenotter drevs i landsflykt och landet förlorade många av sina dugligaste köpmän, hantverkare och företagare.
Först 1787 återfick hugenotterna sina medborgerliga rättigheter.
För tio år sedan, den 18 oktober 1995, lämnade länsstyrelsen i Malmö det sista nödvändiga tillståndet för att bygga en fast förbindelse över Öresund.
Projektet startade därefter omedelbart med att världens största mudderverk, Chicago, började fördjupa farleden Flintrännan mellan den svenska kusten och Saltholm.
Samma dag som detta inträffade för tio år sedan, beslutade riksåklagaren Klas Bergenstrand att inleda förundersökning om Mona Sahlin begått brott i samband med kontokortsaffärerna. Förundersökningen lades sedan ned. (PM)

Mer läsning

Annons