Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 18 sept

Annons
För fyrtiofem år sedan, den 18 september 1960, anlände en statschef till New York som i fortsättningen inte skulle vara välkommen att besöka USA. Hans namn var Fidel Castro och han hade året innan tagit makten på Kuba.
Avsikten med hans besök var att tala inför FN:s generalförsamling, vilket han också kom att göra. I ett fyra timmar långt tal gick han till attack mot den "amerikanska imperialismen".
Medan det officiella USA såg Castro som en fiende välkomnades han som en hjälte av många amerikaner. Castro tog in på ett hotell i den svarta stadsdelen Harlem. Där höll han hov och tog emot många motståndare till den amerikanska regeringen. Den svarte muslimske ledaren Malcolm X var där liksom flera författare och konstnärer.
Fidel Castro var vid den här tiden inte uttalad kommunist. Det skulle dröja ett år innan han betecknade sig som sådan och vände sig till Sovjetunionen för ekonomisk hjälp.
USA:s president, Dwight Eisenhower, hade i hemlighet givit spionorganisationen CIA order om att utbilda exilkubaner i syfte att störta Castro.
Just den här dagen för hundra år sedan, den 18 september 1905, föddes Greta Gustafsson, sedermera Greta Garbo.
Och för trettiofem år sedan, den 18 september 1970, avled rocklegenden Jimi Hendrix. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons