Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 19 april

Annons
För tio år sedan, den 19 april 1995, exploderade en bilbomb utanför den federala administrationens byggnad i Oklahoma City. Den del av byggnaden som vette mot gatan kollapsade och 168 människor dödades, varav 19 barn i en förskola.
Detta var det dittills värsta terroristdådet i USA och en massiv jakt sattes igång för att finna de skyldiga. Två dagar senare greps den 27-årige Timothy McVeigh, som iakttagits utanför byggnaden strax före explosionen. En vän till McVeigh, Terry Nichols, greps samtidigt.
Båda männen var medlemmar i en högerextremistisk organisation. McVeigh hade varit soldat och tjänstgjort i första Gulfkriget där han dekorerats för tapperhet i strid. Men han avskedades sedan från armén av disciplinära skäl.
Han hade sedan engagerat sig i en högerextremistisk grupp och skröt över att han tänkte spränga federala byggnader i luften. Att han berättade om sina planer för sina åsiktsfränder kom att bli hans fall.
I juni 1997 dömdes McVeigh till döden och Nichols till livstids fängelse. McVeigh vägrade att begära nåd och krävde i stället att ett datum för hans avrättning bestämdes.
Den 11 juni 2001 avrättades Timothy McVeigh med en giftinjektion.
För tjugofem år sedan, den 19 april 1980, seglade låten "Call me" med Blondie upp till toppen på USA-listan och kom att stanna där i sex veckor. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons