Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 19 december

/

Annons
För nittio år sedan, den 19 december 1915, började trupper från Storbritannien, Australien och Nya Zeeland att dras tillbaka från den turkiska halvön Gallipoli. Första världskrigets kanske mest misslyckade operation var därmed över.
Idén om en offensiv mot Turkiet hade drivits fram av den unge marinministern Winston Churchill. I april hade britter gjort en stor landstigningsoperation mot halvön, men möttes av överlägsna turkiska styrkor, ledda av den tyske generalen Liman von Sanders.
Britterna och deras allierade lyckades visserligen skapa ett brohuvud, men sedan kom de inte längre, trots att stora förstärkningar anlände.
En framträdande gestalt i det turkiska försvaret var översten Mustafa Kemal som sedermera kom att bli det moderna Turkiets skapare som Kemal Atatürk.
För britterna var det ett enormt fiasko och det påverkade även Ryssland eftersom en tanke bakom offensiven var att försvaga det turkiska försvaret i norr och underlätta en rysk offensiv.
Den 9 januari 1916 hade de sista allierade förbanden lämnat Gallipoli.
För tio år sedan, den 19 december 1995, meddelade justitieminister Laila Freivalds att rikspolischefen Björn Eriksson utnämnts till ny landshövding i Östergötlands län. Han skulle då komma att lämna sin post ett år innan förordnandet löpte ut.
Björn Eriksson efterträddes som rikspolischef av näringsminister Sten Heckscher.
Och just den här dagen för femtio år sedan, den 19 december 1955, spelade Carl Perkins in sin "Blue Suede Shoes". Den kom ett par år efteråt att bli en jättehit för Elvis Presley. (PM)

Mer läsning

Annons