Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 19 november

/

Annons
För nittio år sedan, den 19 november 1915, avrättades Joe Hill i Salt Lake City, dömd till döden för mord på en specerihandlare i staden.
Joe Hill föddes 1879 i Gävle som Joel Hägglund, emigrerade till USA 1902 och tog sig namnet Joseph Hillstrom, som sedermera blev Joe Hill.
Joe Hill var fackföreningsman, syndikalist, i en tid då facket motarbetades på alla sätt av både arbetsgivare och myndigheter. Det fanns inga klara bevis på att han var skyldig och många ansåg att det rörde sig om ett justitiemord. Domen mot Joe Hill framkallade internationella protester, men det hjälpte inte.
Joe Hill var inte bara agitator, utan han var också en diktare av rang. Han skrev massor med kampsånger, ofta till melodier som han lånade från väckelserörelsen. Dessa sånger tillhör än i dag de mest populära bland arbetarrörelsen såväl i USA som internationellt.
Joe Hill blev något av martyr och det finns mycket litteratur om hans liv och diktning.
För tjugo år sedan, den 19 november 1985, möttes USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov i Genève. De båda kom mycket bra överens och mötet avslutades två dagar senare i god stämning, men utan att några konkreta resultat presenterades.
Gorbatjovs demokratiseringsprocess i Sovjetunionen hade just inletts, vilket hade gjort honom mäkta populär i USA.
För tio år sedan, den 19 november 1995, tog den politiska karriären slut för den gamle solidaritetsledaren Lech Walesa. I det polska presidentvalet förlorade han nämligen knappt mot utmanaren Aleksander Kwasniewski.
Den 41-årige förre kommunisten Kwasniewski, som helt bytt sida och förespråkade marknadsekonomi, fick 51,7 procent av rösterna mot 48,3 för Walesa. (PM)

Mer läsning

Annons