Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 19 sept

Annons
För femtio år sedan, den 19 september 1955, kom Väinö Linnas roman "Okänd soldat" (Tuntematon sotilas) ut på svenska. Liksom i hemlandet Finland väckte romanen debatt, inte minst på grund av sitt mustiga språk. Som historisk skildring betraktades den dock som ett mästerverk.
Linna beskriver i boken en kulsprutepluton under fortsättningskriget 1941-44 mot Sovjetunionen. Han riktar kritik mot officerare och militärledning, men finner hjältar i soldaterna som med stort mod slåss mot den övermäktiga fienden.
Samma år som boken kom på svenska gjorde regissören Edvin Laine en märkligt realistisk film i som troget följer Linnas bok.
Nyckelrepliken levereras av en soldat på allra sista sidan och låter i svensk version:
- Socialistiska rådsrepublikernas förbund vann, men det lilla sega Finland kom in som god tvåa.
Väinö Linna skrev också en roman som berörde inbördeskriget 1918, "Söner av ett folk" som kom ut 1962. Han avled 1992 och räknas som en av Finlands största författare, trots att han inte skrev så många böcker.
För tio år sedan, den 19 september 1995, lät dåvarande jämställdhetsministern Mona Sahlin meddela att hon stod till förfogande som partiledarkandidat efter avgående Ingvar Carlsson.
Kort därpå avslöjades hennes vidlyftiga hantering av kreditkort och vägen öppnades för Göran Persson. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons