Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 2 april

Annons
För tvåhundra år sedan, den 2 april 1805, föddes Hans Christian Andersen, världens sannolikt mest framgångsrika sagoberättare, i Odense.
Han växte upp i ett fattigt hem och var som barn mycket ensam. Han drömde om en framtid som skådespelare, men misslyckades med att komma in vid Det kongelige Teater i Köpenhamn. I stället blev han antagen som elev vid en balettskola.
Hans litterära karriär började med en teaterpjäs. Sedan kom dikter och reseskildringar. Allt blev väl mottaget av kritikerna, men någon världsförfattare tycktes H C Andersen inte vara.
År 1835 kom det första sagohäftet som blev en omedelbar succé. Det följdes av fler och totalt skrev H C Andersen 156 sagor och historier.
Storheten i hans författarskap är att sagorna har ett djup som andra sagoberättare saknar. Han arbetar med kontraster, motsättningen mellan godhet och ondska, mellan ödmjukhet och högmod, mellan fattigdom och rikedom och mellan tillgjordhet och äkthet.
Hans berättelser riktar sig inte bara till barn utan kan med stor behållning läsas även av vuxna. Ett bra exempel på detta är "Kejsarens nya kläder".
Han var för övrigt förälskad i den svenska sångerskan Jenny Lind. Hon avböjde hans frieri 1843. Hans Christian Andersen avled 1875.
Just den här dagen för 205 år sedan, den 2 april 1800, uruppfördes 30-årige Ludwig van Beethovens första symfoni i C-dur. Redan vid den här tiden plågades han av nedsatt hörsel. Femton år senare var han totalt döv. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons