Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 2 april

/

Annons
För tjugofem år sedan, den 2 april 1981, gick syriska armén till anfall mot kristna milisgrupper i östra Beirut. Därmed gick inbördeskriget i Libanon in i en ny fas.
Inbördeskriget hade brutit ut våren 1975 och sedan pågått med varierad styrka. Det var främst muslimska och kristna milisgrupper som stred mot varandra, men det förekom även inre stridigheter inom de religiösa grupperingarna.
Syrien hade ingripit, formellt efter en begäran från Libanons president. Men det framgick klart att Syriens avsikt var att ta kontroll över landet. Syriens strategi gick ut på att stödja än den ena, än den andra sidan i konflikten.
Efter att vid flera tillfällen ställt upp på den kristna sidan var det nu dags att ge sig på även denna milis.
Först 1989 tog inbördeskriget slut och återuppbyggnaden av landet kunde ta sin början. Den syriska armén blev dock kvar i landet och inte förrän förra året kunde Libanon göra sig kvitt inkräktarna.
För 205 år sedan, den 2 april 1801, stod sjöslaget utanför Köpenhamn där en brittisk flotta besegrade den danska och tvingade Danmark att överge pakten med Napoleons Frankrike.
Den brittiska flottans chef var amiral Hyde Parker och det märkliga var att denne ville avbryta kampen, eftersom det danska motståndet var betydligt kraftigare än vad han hade förväntat sig.
Men en av hans underlydande, Horatio Nelson, vägrade att lyda order och gick till attack. Tack vare segern undgick han att ställas inför krigsdomstol efter slaget. (PM)

Mer läsning

Annons