Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 20 april

Annons
För sextio år sedan, den 20 april 1945, trängde sovjetiska styrkor in i den tyska huvudstaden Berlins förstäder. Det skulle nu handla om blott några dagar innan hela staden var erövrad.
Från sin bunker nära riksdagshuset fortsatte Adolf Hitler att kommendera arméer som inte längre existerade. Försvaret av Berlin bestod till stora delar av tonåringar och äldre män som försetts med handeldvapen. Det var inte mycket att komma med mot de sovjetiska stridsvagnarna.
Samma dag erövrade amerikanska trupper Nürnberg och Stuttgart. Man hade för länge sedan givit upp kampen om att komma först till Berlin.
För åttiofem år sedan, den 20 april 1920, invigdes de olympiska spelen i belgiska Antwerpen. Det blev en avslagen tillställning eftersom den förlorande sidan i första världskriget - Tyskland, Österrike, Ungern, Bulgarien och Turkiet - inte tilläts att ställa upp.
En nymodighet presenterades också. För första gången stod ishockey på programmet. Sverige skickade ett lag trots att sporten var rätt så okänd i vårt land. Det var ett gäng hastigt omskolade bandyspelare som fick representera den tidens Tre Kronor.
De gjorde i alla fall så bra ifrån sig att Sverige kom på fjärde plats i turneringen.
Vid de olympiska spelen 1924 i Paris var det meningen att förlorarna i kriget skulle tillåtas vara med igen. Men fransmännen "glömde" att skicka en inbjudan till Tyskland. Först 1928 i Amsterdam var tyskarna representerade. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons