Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 20 juni

/

Annons
För 195 år sedan, den 20 juni 1810, inträffade vad som kom att kallas det Fersenska mordet. En folkmassa i Stockholm gav sig då på riksmarskalken Axel von Fersen och misshandlade honom till döds.
Dådet skedde i anslutning till begravningsprocessionen då den svenske tronföljare Karl August fördes till sista vilan. Ett rykte gjorde gällande att det var Fersen som hade giftmördat Karl August. I själva verket hade han avlidit i ett slaganfall.
Karl August var en dansk prins som hade utsetts till svensk tronföljare sedan Gustaf IV Adolf avsatts.
Det påstods att Fersen motsatt sig utnämningen och i stället ville ha Gustaf IV Adolfs son till kung. Detta visade sig senare vara helt fel.
Vilka som låg bakom mordet på Fersen uppdagades aldrig. Troligen fanns ingen direkt anstiftare, men att polisen inte ingrep mot folkmassan talar för att det fanns krafter som ville röja den handlingskraftige Fersen ur vägen.
Mordet banade sedan väg för utnämningen av Jean Baptiste Bernadotte till tronföljare.
För fyrtiofem år sedan, den 20 juni 1960, tog Floyd Patterson tillbaka tungviktstiteln i boxning genom att knocka Ingemar Johansson i rond fem i en match i New York.
Och för tjugofem år sedan, den 20 juni 1980, kom Bob Dylans andra kristna album ut. Det hette "Saved" och anses vara en av hans sämsta skivor. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons