Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 20 maj

Annons
För 130 år sedan, den 20 maj 1875, undertecknades den så kallade meterkonventionen i Paris av 17 stater, däribland Sverige-Norge. Avtalet innebar att metersystemet infördes i dessa stater. Det skulle visserligen ta många år innan metern blev accepterad som längdmått och gram som viktmått.
För att övervaka systemet inrättades Internationella byrån för mått och vikt (Bureau International des Poids et Mesures) i Paris.
Dittills hade det rått ett kaotiskt system för måttenheter i världen. Varje land hade sina mått och även inom länderna förekom massor av olika sätt att mäta längder och vikter.
Metern hade fötts under franska revolutionen. Nationalförsamlingens ordförande Talleyrand lade 1790 fram ett förslag om ett enhetligt måttsystem. Metersystemet blev lag i Frankrike i april 1795.
En meter skulle vara 1/10 000 000 av meridianen från Nordpolen till ekvatorn genom Paris.
I dag är metersystemet allmänt i vetenskapliga sammanhang över hela världen. Även länder som tidigare hårdnackat motsatt sig systemet , som USA och Storbritannien, har fattat beslut om att övergå till meter och gram.
För tjugofem år sedan, den 20 maj 1980, lämnade trumslagaren Peter Criss gruppen Kiss för att göra solokarriär. Det gick inte så bra och efter tio år var han tillbaka i Kiss. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons