Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 21 april

Annons
För fyrtiofem år sedan, den 21 april 1960, invigdes Brasiliens nya huvudstad Brasilia, som ligger på en högplatå inne i landet. Då hade de flesta ministerier flyttats från den gamla huvudstaden Rio de Janeiro.
Den nya staden planerades för 500 000 invånare och skulle vara en ren administrativ stad, säte för regering och centrum för landets administration. Staden är det största exemplet på den internationella modernismens stadsutformningar. Planen var resultatet av en nationell arkitekttävling 1956, som vanns av Lúcio Costa.
De viktigaste byggnaderna, kongressbyggnaden, universitetet och katedralen, ritades av Oscar Niemeyer och omgivande parker och trädgårdsanläggningar utformades av Roberto Burle Marx.
I dag har Brasilia över två miljoner invånare och växer kraftigt. Förslumningen har blivit ett stort problem. Staden omges av många förorter som rymmer 1,5 miljoner människor och varje månad kommer omkring 5 000 familjer till Brasilia främst från det fattiga nordöstra Brasilien.
Brasilia började byggas 1956 men beslutet om den nya huvudstaden fattades redan 1891.
För femton år sedan, den 21 april 1990, spelade Paul McCartney inför 184 000 betalande åskådare i Maracana Stadium i Rio de Janeiro. Han slog därmed det gamla Guinnessrekordet, som tidigare hölls av Frank Sinatra med 170 000 åskådare på samma plats 1980. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons