Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 21 juni

/

Annons
För 700 år sedan, den 21 juni 1305, avled den polske kungen Wenceslaus II Premyslid, vilket var olyckligt för Polen men inte för Österrike, eftersom han var i full färd med att planera en invasion av grannlandet.
Wenceslaus var son till Otto den store och drottning Kunegunda. Efter Otto den stores död 1278 blev Wenceslaus kung av Böhmen. Där hade just silvergruvorna i Kutna Hora upptäckts. Dem lade Wenceslaus vantarna på vilket gjorde honom omåttligt rik.
Rikedomen bidrog till att han valdes till kung av Polen och hertig av Krakow. Enda molnet på himlen var de intriger som hans mor och hennes älskare Zavis von Falckenstein ägnade sig åt. Weneclaus löste problemet genom att halshugga von Falckenstein och förpassa modern till ett kloster.
Weneclaus var gift med Jutta von Habsburg, dotter till kejsare Rudolf av tysk-romerska riket.
Invasionen av Österrike blev alltså inte av. Weneclaus efterträddes av sin son Weneclaus II, som inte hade några krigiska planer.
För hundra år sedan, den 21 juni 1905, föddes den franske författaren och filosofen Jean-Paul Sartre.
Och för 65 år sedan, den 21 juni 1940, gifte sig Richard M Nixon, blivande amerikansk president, med Thelma Catherine "Pat" Ryan. (PM)

Mer läsning

Annons