Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 21 maj

Annons
För sextio år sedan, den 21 maj 1945, gifte sig 46-årige Humphrey Bogart med den hälften så gamla Lauren Bacall. De hade spelat huvudrollerna i filmen "Att ha och inte ha", romans uppstod och nu var det alltså dags för bröllop. Rollen i filmen var Lauren Bacalls första.
Filmen blev en succé. Så blev också äktenskapet, trots åldersskillnaden. De fortsatte att göra filmer tillsammans, bland annat i "Utpressningen" (1947) och "Key Largo" (1948).
Den buttre Bogart och den svala Bacall blev ett slagkraftigt par på duken, något av skönheten och odjuret.
Humphrey Bogart avled i cancer 1957. Lauren Bacall gifte om sig flera år senare med skådespelaren Jason Robards, men det äktenskapet sprack ganska snart.
Humphrey Bogart var son till en kirurg och skulle egentligen också ha blivit läkare, men relegerades som bråkstake och gick i stället in i flottan under första världskriget.
Han fick sedan jobb som scenarbetare, fick så småningom småroller och hamnade på Broadway. Det ledde till mindre filmroller, men någon huvudroll eller hjälteroll ansågs otänkbar eftersom Humphrey Bogart såg ut som han gjorde.
Trots allt fick han huvudrollen som Sam Spade i "Den maltesiske falken" 1941 och slogs sedan igenom med dunder och brak mot Ingrid Bergman i "Casablanca" 1941.
Lauren Bacalls väg till berömmelse gick snabbare. Hon förekom på tidningen Harper's Bazaars omslag vilket gav henne rollen i "Att ha eller inte ha".
För femtio år sedan, den 21 maj 1955, spelade Chuck Berry in "Maybellene" och det var den allra första låt av en afroamerikan som placerade sig på den amerikanska topplistan. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons