Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 december

Annons
För sextiofem år sedan, den 22 december 1941, träffades två dystra män i Washington, USA. Det var USA:s president Franklin D Roosevelt som tog emot Storbritanniens premiärminister Winston Churchill. Två veckor hade passerat sedan det japanska överfallet på Pearl Harbor och kriget såg ut att leda till rena katastrofen med oerhörda japanska framgångar överallt i Stilla havet.
Läget i Europa var inte mycket bättre. Visserligen hade Storbritannien avvärjt de tyska bombanfallen, men i Afrika gick det sämre och i Sovjetunionen rullade den tyska offensiven på med oförminskad styrka.
Av vad som avhandlades på mötet är inte mycket känt. Troligen blev Roosevelts humör något bättre när han träffade den ständigt stridslystne Churchill som bara hade en slutgiltig seger för ögonen. Mötet, som hade kodnamnet Arcadia, var det första under krigsåren mellan de två ledarna. Det skulle följas av många fler med allt gladare stämning.
För femtio år sedan, den 22 december 1956, hamnade "Love me tender" med Elvis Presley högst upp på USA-listan. Samtidigt gjorde filmen med samma namn stor succé på biografer världen över. Filmen betraktades som synnerligen svag, men Elvis Presley agerade på ett imponerande sätt. Och sjunga, ja det kunde han ju. (PM)

Mer läsning

Annons