Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 juni

/

Annons
För tio år sedan, den 22 juni 1995, meddelade Storbritanniens premiärminister John Major i ett dramatiskt tal att han tänkte avgå som ledare för det regerande konservativa partiet.
Hans ställning som partiledare var omtvistad och opinionssiffrorna var katastrofala.
Major förklarade att han ville ha slut på allt käbbel och uppmanade partiet att välja en ledare som alla kunde sluta upp omkring.
Talet var till stor del riktat till förra premiärministern Margaret Thacher, som ständigt förde fram kritik mot sin efterträdare. Hon ansåg att Major var för vek och inte var tillräckligt konservativ.
Dessvärre, för partiet, fanns det ingen som anmälde sig som villig att axla partiledarskapet. Major lät sig övertalas att stanna kvar och vid kongressen några veckor senare omvaldes han och fortsatte som premiärminister.
Det kanske han inte borde ha gjort. Två år senare vann Labour en förkrossande seger över de konservativa när den färgstarke Tony Blair ställdes mot den bleke John Major.
Efter valförlusten avgick Major omedelbart.
För femtio år sedan, den 22 juni 1955, nådde Bill Haley förstaplatsen på USA-listan med "Rock around the clock". Det har betecknas som ett genombrott för rockmusiken, eftersom det var första gången som en genuin rockplatta intog toppen.
"Rock around the clock" kom att stanna överst i fem veckor. Melodin lanserades i filmen "Vänd dem inte ryggen". (PM)

Mer läsning

Annons