Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 maj

Annons
För 550 år sedan, den 22 maj 1455, startade det som kom att kallas Rosornas krig i England. Då besegrades kung Henrik VI Lancaster av styrkor från huset York i ett slag utanför London. Flera av Englands främsta riddare dödades i drabbningen.
York hade en vit ros i sin vapensköld och Lancaster en röd. Båda släkterna gjorde anspråk på den engelska tronen och båda hade släktskap med sönerna till Edvard III, engelsk kung 1327 till 1377.
Rosornas krig kom att pågå i 30 år och innebar ständiga maktskiften på den engelska tronen. Kungarna från York och Lancaster avlöste varandra.
Så snart en kung störtats sattes han i fångenskap i Towern där de flesta också miste livet.
Rosornas krig var nästan uteslutande en kamp mellan adelsmän. Några folkliga arméer deltog inte i kriget och under dessa 30 år reducerades den engelska adeln kraftigt.
År 1485 besegrades och dödades Rickard III (York) av Henry Tudor, som stöddes av Lancaster.
Henry Tudor utropades till kung och när han sedan gifte sig med Elizabeth av York förenades de båda ätterna och Rosornas krig var över.
För tio år sedan, den 22 maj 1995, hölls en ovanlig presskonferens på Stockholms slott. På initiativ av kungen hade statsministern, delar av regeringen, oppositionens partiledare och företrädare för olika organisationer samlats för att tillsammans med kungaparet diskutera vad man kunde göra åt våldet i samhället.
Statsminister Ingvar Carlsson lovade ett nationellt brottsförebyggande program till hösten. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons