Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 oktober

Annons
För femton år sedan, den 22 oktober 1990, publicerade brittiska forskare från Royal Geographical Society en chockerande rapport om tillståndet för Aralsjön i Sibirien. De tre forskarna hade just återvänt från en resa till sjön, som ligger på gränsen mellan Kazakstan och Uzbekistan.
Av det som en gång var den fjärde största sjön i världen återstod inte mycket. Mer än två tredjedelar hade försvunnit under de gångna 30 åren och miljön var nu ett hot mot fyra miljoner människor som bodde kring sjön.
Aralsjön saknar avlopp och sedan sovjetiska myndigheter stoppat tillflödena för att bevattna bomullsodlingar i området hade vattnet i sjön avdunstat på ett förfärande sätt.
Fisket hade utplånats och klimatet hade förändrats så att somrarna blivit kortare och torrare, medan vintern blivit längre.
Utsläppen från den kemiska industrin hade inneburit att barnadödligheten ökat dramatiskt, att cancersjukdomar ökat tiofalt och att folk dog av lever- och njurskador i betydligt större utsträckning än på andra håll.
Aralsjön har i dag återfått ett av sina tillflöden, men forskare räknar med att sjön inom en tioårsperiod kommer att delas upp i tre mindre sjöar.
För tio år sedan, den 22 oktober 1995, begav sig förra statsministerkandidaten Mona Sahlin till Mauritius tillsammans med sin familj för att undkomma uppmärksamheten kring kreditkortsaffärerna. (PM)

Mer läsning

Annons