Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 sept

Annons
För tjugofem år sedan, den 22 september 1980, grundades den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet. Det var den första fria fackföreningen i det kommunistiska Östeuropa och kom som en följd av de strejker som brutit ut under sommaren i staden Gdansk.
En strejkkommitté hade i augusti lyckats få till stånd ett avtal med regeringen. Kommittén omvandlades nu till en fackförening, ledd av elektrikern Lech Walesa.
Regeringen i Warszawa insåg inte vad som väntade och Solidaritet fick snabbt tio miljoner medlemmar från alla samhällsklasser. Den hade dessutom goda kontakter med den katolska kyrkan.
Solidaritet nöjde sig inte med enbart fackliga frågor utan drev också krav på reformer och kom snart att bli en hotfull politisk kraft för kommunistpartiet.
I december 1981 förbjöds Solidaritet. Lech Walesa greps och sattes i husarrest. Andra ledare gick under jorden. Men förbudet var verkningslöst och hävdes 1983.
I de delvis fria valen 1989 till polska parlamentet, sejmen, vann Solidaritet och bildade en icke-kommunistisk regering. Men inre splittring försvagade organisationen som numera har förlorat nästan all sin styrka.
Och just den här dagen för tjugo år sedan, den 22 september 1985, lämnade gitarristen och sångaren Eric Clapton sin fru sedan sex år för en ung skådespelare, Lori Del Santo, som han träffat i Italien. Hon blev sedan mor till sonen Conor, som omkom 1991 då han föll från en skyskrapa i New York.
Om sonens död skrev Clapton "Tears in heaven" som räknas som en av hans bästa låtar. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons