Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 23 juni

Annons
För sextiofem år sedan, den 23 juni 1940, gjorde Adolf Hitler en rundtur i Paris. Det kom att bli första och sista gången han besökte den franska huvudstaden, som vid den här tiden var ockuperad av tyska trupper.
Han blev mycket imponerad över vad han fick se, men också bekymrad. Han konstaterade att Paris var vackrare än Berlin och så fick det inte vara. Han gav därför sin vän och arkitekt Albert Speer uppdrag att med Paris som modell göra Berlin än mer storslaget.
Hitler besökte också Napoleons grav. Han var en stor beundrare av den franske kejsaren och som en vänlig gest till fransmännen gav han order om att stoftet efter Napoleons son skulle flyttas från Wien och placeras invid kejsarens kista.
Nu ökade sannolikt inte Hitlers popularitet bland fransmännen särskilt mycket ändå. Han beordrade nämligen också att två minnesmärken i Paris från första världskrigen skulle förstöras.
Det ena var en staty av general Charles Mangin, en fransk krigshjälte. Det andra var ett monument till minne av Edith Cavell, en brittisk sjuksköterska som avrättades av tyskarna för att hon hjälpt allierade soldater att fly från tyskockuperat område under kriget.
För femtio år sedan, den 23 juni 1955, gjorde den då okände Harry Belafonte debut i amerikansk tv. Och sedan var han inte längre okänd.
Och för femton år sedan, den 23 juni 1990, erövrade Roxette förstaplatsen på USA-listan med "It must have been love". (PM)

Mer läsning

Annons