Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 23 november

Annons
För nittiofem år sedan, den 23 november 1910, utfördes den sista avrättningen i Sverige. Det var också första och sista gången som giljotinen kom till användning.
Den som miste huvudet var kyparen Johan Alfred Andersson Ander, som den 5 januari mördat en kassörska på ett växelkontor i Stockholm.
Avrättningen skedde på fängelsegården på Långholmen och verkställdes av skarprättaren A G Dalman. Ander gick till giljotinen utan att ha erkänt dådet, men bevisen var överväldigande. Tolv personer var vittnen till avrättningen.
Giljotinen hade importerats från Frankrike. Den blev för övrigt liggande i tullen i flera månader medan tulltjänstemännen funderade över hur varan skulle klassificeras. Ordet \"giljotin\" fanns nämligen inte i några tullhandlingar.
För nittio år sedan, den 23 november 1915, föll de båda städerna Pristina och Mitrovitsa i Kosovo i tyskarnas händer. Därmed hade Serbien förlorat hela Kosovo och samtidigt huvuddelen av sitt land.
Den serbiska regeringen hade satt sig i säkerhet i det neutrala Albanien, som mycket motvilligt tog emot de höga gästerna.
Första världskriget hade startat med att Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien. Trots en överlägsen numerär lyckades aldrig österrikarna besegra serberna, utan det var först sedan tyskarna kommit till deras hjälp som kriget kunde vinnas. Segern var dessutom bara tillfällig eftersom när allt var över några år senare stod serberna som segrare.
För tjugofem år sedan, den 23 november 1980, klättrade Abbas \"Super trouper\" upp till andraplatsen på Englandslistan. En vecka senare låg den etta. (PM)

Mer läsning

Annons