Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 23 oktober

/

Annons
För 620 år sedan, den 23 oktober 1385, grundades det som skulle bli universitetet i Heidelberg, Tysklands äldsta och ett av världens mest berömda lärosäten.
Det var påven Urban VI som lät upprätta en teologisk skola som skulle drivas av cistercienserorden. Ett år senare blev skolan universitet efter beslut av pfalzgreven Ruprecht I.
Heidelberg ligger vid floden Neckar. Under trettioåriga kriget var staden ockuperad av svenskarna under två år. Pfalz har också en annan svensk anknytning eftersom Karl X Gustav var son till pfalzgreven Johan Kasimir och Karl IX:s dotter Katarina.
Heidelberg undgick att förstöras under andra världskriget och var sedan huvudort för den amerikanska ockupationsmakten i Tyskland.
Universitetet i Heidelberg har i dag 25 000 studenter. Under 1970-talet fick universitetet dåligt rykte eftersom många studenter gav sitt stöd åt terrorgruppen Baader-Meinhof.
För tjugofem år sedan, den 23 oktober 1980, avgick den sovjetiske regeringschefen Aleksej Kosygin av hälsoskäl. Kosygin var en av männen som störtade Nikita Chrusjtjov, men han råkade rätt snabbt i skuggan av den mer hårdföre Brezjnev. Kosygin avled strax efter sin avgång. (PM)

Mer läsning

Annons