Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 23 sept

Annons
För hundra år sedan, den 23 september 1905, avslutades förhandlingarna om en unionsupplösning i Karlstad. Därmed var också unionen mellan Sverige och Norge över.
Delegaterna skildes åt, inte precis som vänner, men utan att något hotande krig kom att bryta ut. De 45 000 svenska reserverna som kallats in kunde lämna in sina vapen och återvända hem. Den svenska flottan som förberett sig på att tränga in i Oslofjorden kunde också koppla av.
Det dokument som hade arbetats fram, Karlstadskonvetionen, kom sedan att undertecknas en månad senare av Oscar II där han avsade sig den norska kronan. Han tackade samtidigt nej till det norska erbjudandet att en svensk prins skulle bli Norges nye konung.
Oscar II bytte i samband med unionsupplösningen sitt valspråk från "Brödrafolkens väl" till "Sveriges väl".
För 120 år sedan, den 23 september 1885, sjöng den svenska sopranen Christina Nilsson från en balkong på Grand Hotel i Stockholm där 50 000 människor samlats.
Allt slutar i tragedi sedan panik brutit ut bland folkmassan. Arton kvinnor trampas till döds.
För trettiofem år sedan, den 23 september 1970, mötte sångaren i Rolling Stones Mick Jagger den nicaraguanska skönheten Bianca Rose Perez Moreno de Macia efter en konsert i Paris.
Tycke uppstod och snart var de gifta. Resultatet innan äktenskapet upplöstes var dottern Jade. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons