Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 24 april

Annons
För nittio år sedan, den 24 april 1915, startade det första folkmordet i modern tid. Turkiet, som var inblandat i första världskriget på Tysklands sida, började deportera kristna armenier från Istanbul och andra storstäder. Det officiella skälet var att armenierna ansågs vara illojala mot det muslimska Turkiet i kriget mot engelsmän och fransmän.
Deportationerna följdes av ett urskillningslöst dödande och pogromer följde sedan över hela Turkiet. Man räknar med att minst 800 000 människor och kanske ända upp till två miljoner armenier mördades under 1915 och fram till 1920.
Några hundratusentals armenier lyckades ta sig till Armenien i Kaukasus som tidigare hade erövrats från Turkiet av ryssarna. Där utropades det självständiga Armenien 1918, som sedan erövrades av Röda armén och blev en del av Sovjetunionen.
Folkmordet på armenierna har förnekats av Turkiet under årens lopp men är historiskt belagt. Förnekandet har försvårat Turkiets möjligheter att bli EU-medlem.
För tjugofem år sedan, den 24 april 1980, skickade USA in kommandosoldater i Iran i syfte att frita de 45 amerikaner som hölls som gisslan i Teheran.
Operationen blev ett fullständigt fiasko sedan helikoptrarna med elitsoldaterna råkat ut för tekniska problem. En helikopter störtade varvid åtta soldater dödades.
Utrikesminister Cyrus Vance, som motsatt sig fritagningsförsöket, avgick och president Jimmy Carter fick hård kritik för den illa planerade operationen. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons