Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 24 juni

/

Annons
För sextio år sedan, den 24 juni 1945, genomförde Röda armén en ståtlig segerparad över Röda torget i Moskva inför Sovjetunionens diktator Josef Stalin och hans närmaste män.
Tvåhundra soldater med varsin erövrad tysk fana gick fram till foten av Leninmausoleet och slängde ned sitt byte på gatan.
Ritualen var precis densamma som segerrika ryska trupper hade gjort över 130 år tidigare när Napoleon besegrats. Den gången var det tsar Alexander I som tog emot såväl hyllningar som erövrade flaggor.
Samma dag som detta inträffade förstörde brittiska bombflygplan bron över floden Kwai i nuvarande Thailand. Bron hade byggts av brittiska krigsfångar och var avsedd för japanska trupptransporter.
Händelsen kom sedan att skildras i filmen "Bron över floden Kwai" 1957 med Alec Guinness och William Holden i huvudrollerna. Filmen regisserades av David Lean.
För tio år sedan, den 24 juni 1995, ställde en kinesisk 30-mannadelegation med vice premiärminister Li Lanqing i spetsen in ett planerat besök på gruvföretaget LKAB i Kiruna.
Detta sedan kommunalrådet Lars Törnman förklarat att han i sitt välkomsttal tänkte protestera mot behandlingen av småflickor på vissa barnhem i Kina som det framställts i ett tv-program. (PM)

Mer läsning

Annons