Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 25 juli

/

Annons
För trehundra år sedan, den 25 juli 1705, fick ryske tsaren Peter den store nya bekymmer att handskas med. Då bröt nämligen revolution ut i trakterna krig staden Astrachan vid Kaspiska havet.
Peter den store var i full färd med att reformera Ryssland efter västerländska ideal. Han hade blivit tsar 1696 och under en två års studieresa i Västeuropa fick han idéer om hur det ryska samhället skulle omvandlas. Det uppskattades inte av högadeln som gjorde motstånd mot reformerna. Peter den store ingrep med kraft och lät avrätta de ledande motståndsmännen.
Vad som orsakade revolten i Astrachan är inte känt, men troligen retades många av Peter den stores beslut att ryska män i fortsättningen skulle vara skägglösa. Endast präster skulle i fortsättningen slippa rakkniven.
Upproret slogs ned med stor brutalitet. Sedan kunde Peter den store inrikta sina krafter mot Karl XII och den turkiske sultanen. Ryssland befann sig nämligen i krig både mot Sverige och de osmanska riket.
För fyrtio år sedan, den 25 juli 1965, höll ett annat uppror på att bryta ut, låt vara i mindre skala. På Newport Folk Festival i USA uppträdde nämligen Bob Dylan med en elektrisk gitarr i famnen.
Det hjälpte inte att han sjöng sitt slagnummer \"Blowin\' in the wind\". Publiken buade ut honom tills han fann det för gott att lämna scenen.
Det skulle dröja några år innan rockpoetens anhängare lärde sig leva med Dylans elektrifierade nya stil.
Och för femton år sedan, den 25 juli 1990, fick Bruce Springsteen och Patti Scialfa en son, Evan James. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons