Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 25 sept

/

Annons
För sextiofem år sedan, den 25 september 1940, avsattes Norges kung Haakon av den tyske rikskommissarien Joseph Terboven.
Sedan flera veckor hade förhandlingar pågått mellan Terboven och norska stortinget för att få till stånd en nazivänlig och respektabel regering. Men norrmännen visade inga tecken på att gå tyskarna till mötes och till slut brast tålamodet hos Terboven.
I samma vända som kungen avsattes upplöstes stortinget och alla partier förklarades olagliga, utom nasjonal samling, som styrdes av Vidkun Quisling.
Kung Haakon själv satt i London tillsammans med den lagliga norska regeringen och såg sig inte alls som avsatt. Det gjorde inte heller det norska folket, som nästan dagligen i sina radioapparater kunde höra kungen tala.
För tio år sedan, den 25 september 1995, dödade en 16-årig fransk pojke elva personer, bland dem tre medlemmar i den egna familjen, vid ett drama utanför Toulon i södra Frankrike. På morgonen slog 16-åringen ihjäl sina föräldrar och sin bror med en hammare och ett basebollträ. Därefter begav han sig till byn Cuers och började skjuta vilt omkring sig. Dramat slutade med att pojken begick självmord.
För fyrtio år sedan, den 25 september 1965, frigavs en man vid namn Barry White ur fängelset. Där hade han tillbringat tre månader sedan han stulit 300 däck från en bilverkstad.
Ute i friheten började han sedan en karriär som sångare. År 1973 fick han en hit världen över med "Never, never gonna give you up". Barry White avled för två år sedan. (PM)

Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons