Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 26 maj

Annons
För 140 år sedan, den 26 maj 1865, var det amerikanska inbördeskriget definitivt slut. Då gav den sista sydstatsgeneralen, Edmund Kirby Smith, upp i Texas.
En månad tidigare hade sydstaternas huvudarmé under Robert E Lee kapitulerat, men Smith som med sin lilla styrka effektivt bekämpat fienden hade inga planer på att lägga ned vapen. I stället tänkte han sig en offensiv in i Arkansas som skulle "befrias". Men just den här dagen möttes en generalskollega till Smith nordstaternas förhandlare i New Orleans och man kom överens om att Smiths soldater skulle få återvända hem om de kapitulerade. Smith gick motvilligt med på detta.
Edmund Kirby Smith själv kapitulerade dock inte. Han flydde till Mexico och återvände till USA först sedan han beviljats fullständig amnesti. År 1893 avled Smith som den sista kvarvarande sydstatsgeneralen.
För tio år sedan, den 26 maj 1995, meddelade överraskande Nordkorea att landet drabbats av en allvarlig livsmedelsbrist sedan skörden slagit fel. Nordkorea vädjade till Japan om hjälp. Till Sydkorea vände man sig inte, men sydkoreansk hjälp tog man ändå emot en tid efteråt.
Och just den här dagen för tjugofem år sedan, den 26 maj 1980, seglade irländaren John Logan upp på svenska topplistan med "What's another year". Det var med den låten han vann Eurovisionsschlagern. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons