Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 26 mars

Annons
För 175 år sedan, den 26 mars 1830, publicerade den 24-årige Joseph Smith vad han kallade "Mormons bok". Enligt Smith var Mormon en profet som levt bland Amerikas forna invånare. Det var ännu ett testamente om Jesus, hävdade Smith.
Joseph Smith upptäckte texten med hjälp av en ängel som egentligen var den återuppståndne Mormon. Texten var inristad på guldplattor på ett språk som Smith kallade "reformerad egyptiska".
"Mormons bok" omfattade Guds ord till Amerikas profeter och kom sedan att bilda grunden för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, som också kallas mormoner.
Joseph Smiths nya kyrkan blev genast ifrågasatt och Smith mördades 1844. Ledningen övertogs av Brigham Young och med honom i spetsen flyttade hela verksamheten från New York till Utah undan förföljelserna.
Mormonerna har i dag sitt huvudsäte i Salt Lake City. Det tidigare praktiserade och kritiserade månggiftet upphörde officiellt 1890, men lär fortfarande förekomma.
För fem år sedan, den 26 mars 2000, vann Vladimir Putin det ryska presidentvalet. Han blev Rysslands andra folkvalda president i historien. Den första var Boris Jeltsin.
Samma dag som detta hände för fem år sedan tvingades Göran Kropp att avbryta sin skidtur till Nordpolen på grund av en förfrusen tumme. Hans partner Ola Skinnarmo fick fortsätta på egen hand.
För femtio år sedan, den 26 mars 1955, hamnade "Ballad of Davy Crockett" med Bill Hayes överst på USA-listan. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons