Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 27 mars

Annons
För sextiofem år sedan, den 27 mars 1940, gav SS-chefen Heinrich Himmler order om att ett koncentrationsläger skulle byggas utanför den polska byn Oswiecim som på tyska kallades Auschwitz.
Himmler hade 1929 blivit chef för SS, Schutzstaffeln, som han byggde upp från en mindre vaktstyrka till partiets kärntrupp och elitorganisation med över 50 000 medlemmar vid maktövertagandet 1933. År 1933 lät han inrätta det första koncentrationslägret i Dachau.
Auschwitz skulle enligt Himmler bli det allra största lägret och redan från början var det tänkt att det skulle byggas som en jättelik avrättningsplats.
Himmler blev sedan chef även för den hemliga polisen, Gestapo och 1943 inrikesminister.
I april 1945 lämnade han över ett kapitulationsförslag till västmakterna och uteslöts ur nazistpartiet. Han greps av britterna, men begick självmord i maj innan han kunde ställas inför rätta.
För åttiofem år sedan, den 27 mars 1920, gifte sig de båda filmstjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks.
För fem år sedan, den 27 mars 2000, köpte Volkswagen in sig i lastbillstillverkaren Scania. För 13,8 miljarder kronor fick den tyska biljätten kontroll över 34 procent av aktierna. Säljare var svenska Investor.
Och för 150 år sedan, den 27 mars 1855, tog en amerikan vid namn Abraham Gesner patent på fotogen. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons