Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 27 oktober

/

Annons
För femhundra år sedan, den 27 oktober 1505, avled tsar Ivan III av Ryssland, även kallad Ivan den store.
Ivan III går till historien som den som förvandlade Ryssland till en centraliserad stat med Moskva som huvudsäte.
Ivan var storfurste av Moskva från 1462 och på den tiden var staden en av många som försökte hävda sig gentemot andra ryska städer.
Ivan lyckades besegra dem en efter en. Novgorod, som varit en betydande makt under flera hundra år, inlemmades således i det moskovitiska riket. Ivan gav sig sedan på mongolerna och kastade ut dem ur Ryssland och Ukraina. Sämre gick det när han började kriga mot Litauen, som inte lät sig besegras.
Ivan II var en mycket kraftfull regent som tog livet av både uppstudsiga adelsmän och konkurrerande släktingar, men troligen var han inte mycket värre än andra härskare på den tiden. På hans pluskonto kan läggas att han lät bygga ut Kreml.
För trettio år sedan, den 27 oktober 1975, förekom Bruce Springsteen samtidigt på nyhetsmagasinen Times och Newsweeks förstasidor. Han betecknades som Elvis Presleys arvtagare, vilket alla rockkännare kanske inte riktigt ställer upp på.
För femton år sedan, den 27 oktober 1990, vann Boris Becker Stockholm Open i tennis genom att slå Stefan Edberg i tre raka set i finalen.
Vid prisutdelningen blev sedan statsminister Ingvar Carlsson utbuad av publiken i Globen som till stor del bestod av män från näringslivet. (PM)

Mer läsning

Annons