Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 27 sept

Annons
För trettio år sedan, den 27 september 1975, utförde Spaniens diktator Francisco Franco sin sista illgärning. Då lät han avrätta fem personer som anklagats för delaktighet i mord på poliser och militärer.
Beslutet möttes av indignation och protester över hela Europa. I Stockholm demonstrerade 10 000 människor i ett tåg till den spanska ambassaden.
Flera europeiska nationer, däribland Sverige, kallade hem sina ambassadörer från Madrid och EG beslutade att de påbörjade förhandlingarna om ett spanskt medlemskap omedelbart skulle avbrytas.
Ett par dagar senare talade Olof Palme inför den socialdemokratiska partikongressen och kallade de spanska fascisterna för "satans mördare".
Två månader senare avled Franco och Juan Carlos utropades till kung och ny statschef.
För fem år sedan, den 27 september 2000, demonstrerade över 200 000 människor i Belgrad i protest mot den jugoslaviske presidenten Milosevic. Liknande protesttåg hölls i andra serbiska städer.
Demonstrationerna följde efter presidentvalet där oppositionens kandidat Vojislav Kostunica segrat i den första valomgången med 46,5 procent av rösterna. En andra valomgång ska hållas den 8 oktober.
Oppositionen hävdade att Kostunica redan fått över hälften av rösterna och att en andra omgång därför inte var nödvändig. Uppfattningen stöddes av flera valobservatörer från EU. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons