Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 aug

Annons
För femtio år sedan, den 28 augusti 1955, mördades 14-årige Emmett Till, en afroamerikansk pojke från Chicago och en av de största rättsskandalerna i amerikansk historia tog sin början.
14-åringen var på besök hos släktingar i staden Money i delstaten Mississippi och hade där skämtat med en vit kvinna på gatan och berättat för henne att hans flickvän i Chicago var vit.
Emmett Till greps av kvinnans man och bror och misshandlades till döds och slängdes i floden Tallahatchie. Där hittades han tre dagar senare. Hans kropp var dock så illa åtgången att han först inte kunde identifieras.
Myndigheterna ville genast begrava honom men pojkens mor krävde att kroppen skulle skickas till Chicago, vilket också skedde.
Modern bestämde sig för begravning med öppen kista så att alla kunde se vad som hänt hennes son. En veckotidning som gavs ut av svarta publicerade också en bild på den döde.
Händelsen väckte avsky över hela USA.
Två veckor senare ställdes mördarna inför rätta. Trots att flera vittnen sett dem misshandla Emmett Till och slänga kroppen i floden frikände den helvita juryn de båda männen.
Samma dag, för femtio år sedan, besegrade den svenske tungviktsmästaren Ingemar Johansson den förre Europamästaren, holländaren Hein ten Hoff i en match i Göteborg. Det blev knock out redan i första ronden sedan Ingos höger talat. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons