Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 mars

/

Annons
För femtio år sedan, den 28 mars 1956, kolliderade en rälsbuss med ett godståg vid Akkavare nära Arvidsjaur i Lappland. Sexton människor dödades och ett tiotal skadades.
Tågen skulle enligt tidtabellen ha mötts på den obevakade driftsplatsen Akkavare, men rälsbussföraren hade glömt bort mötet. Nästan alla offren hörde hemma i trakterna av Arvidsjaur.
Staffan Nordström, en 22-årig skogsarbetare från Abborrträsk, satt långt fram i rälsbussen och räddade sitt liv genom att han kastade sig ut genom fönstret sekunden innan kraschen inträffade.
Fredagen den 6 april jordfästes elva av tågkatastrofens sexton offer i Arvidsjaurs kyrka där biskop Bengt Jonzon officierade och landshövding Folke Thunborg var en av talarna. SJ:s generaldirektör Erik Upmark höll också ett anförande.
För femton år sedan, den 28 mars 1991, trotsade mer än 100 000 personer demonstrationsförbudet i Moskva för att protestera mot den ekonomiska politiken.
Demonstrationen stöddes av sovjetledaren Michail Gorbatjovs rival, den ryske presidenten Boris Jeltsin.
Samma dag som detta hände för femton år sedan fällde en brittisk domstol ett omtvistat utslag. Där fastställde man att fotbollskatastrofen i Sheffield i april 1989, då 95 människor dödades var att betrakta som en olycka och att ingen kunde hållas ansvarig
De flesta av dödsoffren kom från Liverpool.
Olyckan kom dock att medföra att strängare säkerhetregler infördes på alla engelska fotbollsarenor.(PM)

Mer läsning

Annons