Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 november

/

Annons
För hundra år sedan, den 28 november 1905, bildades Sinn Féin i Irland av Arthur Griffith. Partiets främsta uppgift var att befria hela Irland från brittiskt styre.
Sinn Féin betyder "vi själva" på iriska. Från början blev partiet den politiska delen av den mer våldsamma kampen mot engelsmännen som representerades av IRA.
Sinn Féin var delaktigt i det så kallade påskupproret 1916 i Dublin då regelrätta gatustrider utkämpades i staden. Vid det irländska valet 1918 fick Sinn Féin majoritet i det oberoende parlamentet.
År 1922 fick Irland äntligen sin självständighet genom ett avtal mellan Arthur Griffiths Sinn Féin och den brittiska regeringen. Men de sex nordligaste grevskapen skulle även i fortsättningen vara brittiska. Avtalet sågs som ett svek av ultranationalisterna och resulterade i ett blodigt inbördeskrig.
I dag har Sinn Féin sin starkaste ställning i brittiska Nordirland där de i valet 1998 fick drygt 18 procent av rösterna. I republiken Irland är Sinn Féin så gott som utplånat från den politiska kartan.
För tio år sedan, den 28 november 1995, stoppades den mystiske fransmannen Claude X när han försökte ta sig in på ett landstingsfullmäktigemöte på Börsen i Göteborg.
Claude Khazizan, som han egentligen heter, var i Göteborg för att intervjuas om sin ovanliga hobby. Han ägnade nämligen sitt liv åt att smita in på stora högtidligheter och umgås med världseliten utan att bli avslöjad.
I början av hösten fotograferades Claude X tillsammans med ett 50-tal stats- och regeringschefer på ett EU-möte. Han tog sig också in på det kungliga bröllopet i Danmark den 18 november 1995 och skakade hand med den danska drottningen. Det slutade med att han fick tillbringa natten hos polisen. (PM)

Mer läsning

Annons