Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 november

/

Annons
För 140 år sedan, den 26 november 1865, publicerades "Alice's adventures in Wonderland" (Alice i underlandet) i England. Boken blev en omedelbar succé och spreds snabbt över hela världen. Den kom ut på svenska samma år. Berättelsen var skriven av pseudonymen Lewis Carroll.
Bakom den märkliga romanen stod Charles Lutwidge Dodgson, matematiklärare vid universitetet i Oxford och något av ett universalgeni. Han skrev den för dottern till en god vän.
"Alice i underlandet" betecknas som nonsenslitteratur av mycket hög klass som kan njutas av såväl gammal som ung. I boken möter Alice varelser som skapats av drömmens absurda logik. Texten är full av förbryllande språklekar och här finns också geniala nonsensverser och parodier på kända dikter. Dodgson har också uppfunnit många nya ord.
Vissa uttolkare har hävdat att boken tillkommit under narkotiskt rus, men det har aldrig kunnat bevisas. Dodgson var en av de tidigaste fotograferna i Storbritannien och han publicerade också skrifter med matematiska gåtor.
År 1871 kom en fortsättning på Alice äventyr, "Bakom spegeln och vad Alice fann där".
Lewis Carrol, alltså Charles Dodgson, avled 1898.
För femtio år sedan, den 26 november 1955, startade Sveriges Radio P2 sina sändningar.
Och för fem år sedan, den 26 november 2000, hamnade Beatles överst på USA-toppen igen, 30 år efter gruppens upplösning, med cd-boxen "Anthology". (PM)

Mer läsning

Annons