Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 oktober

/

Annons
För 685 år sedan, den 28 oktober 1320, halshöggs den 20-årige prins Magnus på Helgeandsholmen i Stockholm. Hans enda brott var att han råkade vara son till kung Birger och drottning Märta.
Prins Magnus föddes år 1300 och utsågs till tronarvinge när han var fyra år gammal. Hans liv höll på att ta slut redan två år senare när den så kallade Håtunaleken utspelades då hertigarna Erik och Valdemar fängslade sin egen bror kung Birger för att själva gripa makten.
Prins Magnus räddades då till Danmark där han vistades hos sin morbror, kung Erik Menved.
År 1317 återvände han till Sverige, men tillfångatogs av anhängare till hertigarna och dömdes till döden för en rad brott som han med all säkerhet aldrig gjort sig skyldig till.
Magnus vilar i Riddarholmskyrkan i Stockholm och han påstås ha det avhuggna huvudet mellan sina fötter.
För tio år sedan, den 28 oktober 1995, slutade årets fotbollsallsvenska med en präktig skandal. Matchen mellan Djurgården och Halmstads BK på Stockholms stadion fick avbrytas sedan Djurgårdssupportrar börjat kasta in flaskor och järnstänger på planen. De var uppretade över att lagets målvakt blivit utvisad.
Dessförinnan hade en supporter rusat in på planen och sparkat ner domaren bakifrån. Det var första gången en match på svensk elitnivå inte kunnat spelas klart. Som en följd dömdes Stockholms stadion ut som spelarena av Svenska fotbollsförbundet. (PM)

Mer läsning

Annons