Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 28 sept

Annons
För nittio år sedan, den 28 september 1915, stod det klart att de allierades försök att driva tillbaka tyskarna från Champagne hade misslyckats.
Offensiven i Champagne hade beslutats av de franska marskalkerna Joffe och Foch eftersom man ansåg att de tyska ställningarna försvagats sedan Tyskland fört trupper från västfronten till kriget mot Ryssland.
Den brittiske befälhavaren John French hade låtit sig övertalas, trots att hans närmaste man Douglas Haigh motsatte sig planen.
När allt var över hade fransmännen förlorat nära 200 000 man och britterna 60 000. För detta pris hade de allierade vunnit några kvadratkilometer av sönderbombat område. French fick sparken och ersattes av Haigh.
För tio år sedan, den 28 september 1995, stannade stora delar av Sverige klockan 12. Detta var för att hedra de omkomna vid Estoniakatastrofen ett år tidigare med en tyst minut.
För fem år sedan, den 28 september 2000, promenerade dåvarande israeliske oppositionsledaren Ariel Sharon över torget framför Al-Aqsamoskén i Jerusalem och utlöste de värsta upploppen på många år i staden.
Moskéområdet betraktas som heligt av många muslimer och Sharons besök sågs som en provokation. Sharon förklarade att han med egna ögon ville betrakta den mark som han ansåg var en del av staten Israel. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons