Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 29 juli

/

Annons
För 975 år sedan, den 29 juli 1030, stod slaget vid Stiklastad där Olav II Haraldsson, även kallad Olav den helige, stupade i spetsen för sin här.
Stiklastad, eller Stiklestad som den i dag kallas, är en socken i Verdal kommun, Nord-Trøndelag fylke i mellersta Norge.
Dit hade Olav begivit sig för att återta makten i Norge. Han var kung i Norge 1015-28, men hade fördrivits av norska stormän som inte var så intresserade av den nya religion som Olav anammat.
Olav den heliga deltog som ung i flera vikingatåg och uppges ha blivit döpt i Rouen. Hemkommen från alla äventyr valdes han till norsk kung och tog itu med att kristna norrmännen.
Den dansk-engelske kungen Knut den store gjorde dock anspråk även på Norge och besegrade Olav i ett slag 1028. Olav den helige tog då sin tillflykt till Ryssland, men återvände med jämtar och svenskar i sin här för att återta sitt rike. Det gick alltså inte så bra.
Stiklastad blev sedan en vallfartsort för många kristna nordbor.
För exakt hundra år sedan, den 29 juli 1905, föddes Dag Hammarskjöld.
Och för fem år sedan, den 29 juli 2000, gifte sig skådespelarna Brad Pitt och Jennifer Aniston. Det skedde vid en ceremoni ute vid Stilla havet med 200 gäster inbjudna. Enligt uppgift i amerikanska medier kostade bröllopet över åtta miljoner kronor.
Och enligt senaste rapporter från Hollywood är det i dag slut med både kärleken och äktenskapet. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons