Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 29 juni

/

Annons
För nittio år sedan, den 29 juni 1915, kunde marinminister Winston Churchill och hans brittiska regeringskolleger konstatera att kriget mot Turkiet inte skulle bli den promenadseger som många förväntat.
Britterna hade i april landsatt soldater på Gallipolihalvön och hade tänkt sig att snabbt erövra området för att sedan hota Istanbul. Själva idén till operationen kom från Churchill.
Det gick till att börja med rätt bra, men den 29 juni 1915 gick turkarna till motanfall med överlägsna styrkor. Sedan var det slut på de brittiska framgångarna.
Det hjälpte föga att förstärkningar i form av soldater från Australien och Nya Zeeland sattes in. Offensiven körde fast och skyttegravskriget tog sin början.
Turkarna leddes av den tyske generalen Liman von Sanders, men en framträdande gestalt var också den turkiske översten Mustafa Kemal, sedermera Turkiets ledare, Kemal Atatürk.
I oktober 1915 hade hela operationen blivit ett militärt fiasko för britterna och en reträtt inleddes.
För tio år sedan, den 29 juni 1995, föll domarna mot två av de huvudåklagade för dödsskjutningarna vid Stureplan i december 1994. Tommy Zethraeus fick livstids fängelse för mord och mordförsök, medan Guillermo Jaras dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord och grovt vållande till annans död. (PM)

Mer läsning

Annons