Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 29 mars

Annons
För tjugofem år sedan, den 29 mars 1980, avled orkesterledaren Annunzio Paolo Mantovani, i sitt hem utanför London. Han föddes för nästan exakt hundra år sedan i Venedig, son till en violinist på La Scala i Milano.
Mantovani, som under hela sin karriär kallades just så - hans förnamn nämndes sällan - var 1900-talets mest framgångsrika orkesterledare för så kallas soft music.
Hemmet i Venedig var samlingsplats för många kända musiker. En av dem var Arturo Toscanini och den unge Mantovanis väg mot den klassiska musiken tycktes vara utstakad.
Familjen flyttade till England 1912 och Mantovani bildade snart sin egen orkester efter att ha studerat vid diverse musikaliska akademier.
Redan som 17-åring hade han en av de mest populära orkestrarna i England, som framträdde i BBC och spelade på olika teatrar.
Mantovani kom sedan att helt koncentrera sig på skivinspelningar. Han lyckades med små medel få en blygsam stråkensemble att låta som en hel orkester. Manovani lärde sig snabbt konsten att utnyttja tekniken och när så småningom high fidelity och stereo blev vardagsmat tog han tillvara också på dessa möjligheter.
Han spelade in över 50 album och i tider när rockmusiken dominerade hamnade Mantovanis smäktande stråkar oftast överst på topplistorna ändå.
Till hans största succéer hörde "The song from Moulin Rouge", "Exodus" och Hugo Alfvéns "Swedish Rhapsody".
För trettiofem år sedan, den 29 mars 1970, vann den 14-årige Ingemar Stenmark junior-VM i slalom i Frankrike.
Och för tjugo år sedan, den 29 mars 1985, satte Wayne Gretzky NHL-rekord för antalet målgivande passningar när han gjorde sitt 126:e "assist". (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons