Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 29 sept

Annons
För 450 år sedan, den 29 september 1555, kunde det ha gått mycket illa för Gustav Vasa, eller åtminstone hans flotta. Den hade nämligen deltagit i ett misslyckat anfall mot staden Nöteborg vid sjön Ladoga, fyra mil öster om dagens Sankt Petersburg.
Kriget mot Ryssland hade pågått ett par år med växlande framgångar. Gustav Vasas mål var att erövra Nöteborg, men anfallet gick inte så bra och nu skulle man dra sig tillbaka.
När flottan skulle ge sig av kom kraftiga vindar som förde skeppen mot Nöteborg i stället för därifrån. En katastrof hotade.
Ryssarna förberedde sig på att erövra fartygen som gled mot dem, men då hade de inte räknat med den rådige Jakob Bagge som snabbt förde iland fartygsartilleriet. När ryssarna anföll möttes de av en häftig kanonad som drev dem tillbaka i vild reträtt.
Kriget mot Ryssland, som vid den här tiden styrdes av Ivan den förskräcklige, slutade två år senare med svenskt nederlag, även om inga landavträdelser behövde göras.
Nöteborg kom så småningom att byta namn till Sjlisselburg, för att sedan av kommunisterna döpas Petrokrepost och 1992 återfå namnet Sjlisselburg.
För femtio år sedan, den 29 september 1955, sa Sovjetunionen upp vänskaps- och biståndspakten med Jugoslavien. Därmed var Jugoslavien inte längre en del av den sovjetiska maktsfären, precis som diktatorn Tito hade önskat.
Just den här dagen för femtiofem år sedan, den 29 september 1950, inträffade det förödande jordskredet i Surte vid Göta älv. 31 bostadshus gled ner i älven och en person omkom. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons