Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 april

Annons
För sjuttiofem år sedan, den 3 april 1930, kröntes Res Teferi till kejsare av Abessinien under namnet Haile Selassie. (Landets namn ändrades sedan officiellt till Etiopien).
Haile Selassie var en förhållandevis modern monark och stiftade lagar efter västerländsk modell. Han förde in landet i Nationernas förbund för att garantera självständigheten. Det hindrade inte Italien från att angripa i oktober 1935.
Haile Selassie ledde personligen sin armé, men de bristfälligt beväpnade etiopierna led ett förödande nederlag och kejsaren tvingades fly.
Efter fem år återkom han i spetsen för en befrielsearmé och återtog sitt land.
Haile Selassie var under många år en av Afrikas mest betydande ledare. På hans initiativ skapades Organisationen för Afrikas enhet (OAU) med säte i Addis Abeba. År 1952 fick han ett FN-beslut på att Eritrea tillhörde Etiopien och gjorde raskt landet till en etiopisk provins.
År 1974 avsattes han i en militärkupp och avled året därpå under mystiska omständigheter.
För fem år sedan, den 3 april 2000, fick Aktuellt och Rapport I Sveriges television en gemensam nyhetsdesk. Efter snart 30 år som konkurrenter blev nu de båda nyhetsprogrammen sambos, trots protester från medarbetarna. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons