Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 3 april

/

Annons
För 240 år sedan, den 3 april 1766, förlovade sig kronprins Gustav med den danska prinsessan Sofia Magdalena. Detta kom inte som en följd av en kärleksaffär, utan var en del i ett politiskt spel sedan mösspartiet tagit makten i Sverige.
Det här skedet i svensk historia kallas frihetstiden och kungamakten var starkt begränsad. I stället var det hattar och mössor som fattade besluten.
Hattarna var det franskvänliga partiet, medan mössorna sökte förbund med Ryssland och Danmark.
Mössorna hade tagit makten, vänskapsfördraget med Frankrike bröts och i stället tog Ryssland över som Sveriges främsta allierade. Därefter följde ett äktenskapsavtal mellan kronprinsen och den danska prinsessan. Prins Gustav hade sannolikt ingenting att säga till om.
Äktenskapet blev inte lyckligt och det var också med stora svårigheter som paret till slut lyckades åstadkomma en tronarvinge. Det råder till och med en viss osäkerhet om Gustav, som då blivit Gustav III, verkligen var far till barnet.
Gustav III genomförde i alla fall en statskupp 1772 och gjorde sig enväldig. För sonen Gustav Adolf, sedermera Gustav IV Adolf, gick det illa. Han avsattes efter det olyckliga kriget mot Ryssland 1808-09.
För tjugo år sedan, den 3 april 1986, segrade Björn Waldegård i det 4 168 kilometerlånga Safarirallyt. Slutmålet låg i Kenyas huvudstad Nairobi. Waldegård körde en Toyota Celica Turbo. Han vann rallyt även 1977 och 1984. (PM)

Mer läsning

Annons